Sabtu, 22 November 2014

cara buat sos butterscoth paling mudah!

Semenjak dua menjak ni, roti sarang lebah yg diperkatakan di sana sini ni menjadi kegilaan saya, terutamanya sosnye tu.. orang panggil butterscotch sauce.. cuma bila saya beli roti ni, sos yg ditabur tu sikit, tak puas makan dengan roti (jenih makan banjir2, kalau makan sup dengan nasik pun kuahnya menenggelami nasik kih3 ). So try google, rupanya tak susah mana pun nak buat sosnye.. lepas ni nak try buat sos butterscotch ni dan makan dengan apa2 jenis roti yg lain pun boleh kan.. dengan roti gardenia kosong yg dibakar pun sodap! ( sebab mmg tak minat nak buat roti ). Kalau yg pandai buat roti tu, mmg bonus la kan. Jom Try!




Add caption

BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

1.Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

NOTE:- Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat..
Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .

(Resipi ni saya share je dari blog aida-mawi.blogspot.com , tq sis )

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

comment box

Copyright Vitamin Sihat 4 Cantik . Design by ZBS Networks
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...